Od početka 2024. godine uvedene su značajne promene za penzionere koji žive u Srbiji.

Penzionerima je u januaru odobreno značajno povećanje isplata penzija od 14,8 odsto. Naknadna pomoć usmjerena ka penzionerima podrazumijeva pružanje besplatnih usluga rehabilitacije u raznim banjama.

Penzioneri koji ispunjavaju potrebne uslove imaju mogućnost da prijave za banje podnesu do 25. januara. Nadalje, oni kojima je to potrebno imat će privilegiju da budu u pratnji pratilaca bez dodatnih troškova.

Za razliku od prethodnih godina, u banje će krenuti već u martu.

Nadalje, pojedinci koji su u penziji i dalje koriste svoje penzionerske kartice, a oni koji se još nisu upisali imaju priliku da to učine kada im odgovara.

Koristeći društvenu mrežu „Instagram“, direktor Relja Ognjenović nedavno je podijelio novosti o finansijskim strategijama PIO fonda. Ova platforma mu služi kao čest put za saopštavanje važnih informacija u vezi sa radom fonda, poput povećanja penzija i jednokratne pomoći.

Finansijskim planom PIO RF za 2024. godinu predviđeno je 1,24 milijarde dinara za socijalni standard korisnika penzija, što predstavlja značajno povećanje od 77 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Izmjenama Zakona o PIO od 1. januara 2024. godine došlo je do značajnog povećanja izdvajanja sredstava za socijalni standard penzionera, pri čemu se izdvaja 0,15 posto izvornih prihoda Fonda umjesto dosadašnjih 0,10 posto, što značajno utiče na ukupni iznos koji je određen za ovu svrhu.

Za pokriće troškova rehabilitacije penzionera u zdravstveno-bolničkim ustanovama i banjsko-klimatskim banjama opredeljeno je 1,05 milijardi dinara. Dodatno, 185,58 miliona dinara opredeljeno je za podršku različitim aspektima društvenog blagostanja penzionera, kao što je finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija koje imaju za cilj promovisanje integracije starijih osoba u društvo, pružanje solidarne pomoći korisnicima penzija i olakšavanje unapređenje socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti. Takođe, 10 miliona dinara je posebno izdvojeno za finansiranje novog oblika društvenog standarda, sa fokusom na razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti.

Uzimajući u obzir predviđeni budžet i preovlađujuće stope u banjama ove godine, projekcije govore da će više od 21.000 penzionera imati priliku da se besplatno rehabilituje u nekoj od banja Srbije, što predstavlja najveće učešće na godišnjem takmičenju do sada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here