Konzumacija kafe povezana je s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje, kao što je smanjena vjerovatnoća razvoja bolesti jetre i poboljšane kognitivne funkcije. Međutim, šta se dešava kada se popije kafa bez jela? Dok neki pojedinci zagovaraju početak dana sa šoljicom kafe, drugi upozoravaju na moguće štetne efekte na organizam.

Važno je napomenuti da se ne preporučuje zamjena kafe za doručak. Čak i ako ujutro pijete kafu na prazan želudac, neophodno je uz nju i obrok. Prvi obrok u danu igra vitalnu ulogu u obezbjeđivanju energije, održavanju nivoa šećera u krvi i drugim važnim funkcijama. Hajde da istražimo kako konzumiranje kafe ujutro na prazan stomak utiče na organizam.

Za ublažavanje stresa.

Ispijanje kafe na prazan želudac može dovesti do brže apsorpcije kofeina u odnosu na konzumaciju s hranom. Međutim, kada se kafa konzumira uz obrok ili kalorijski napitak kao što je proteinski šejk, apsorpcija kofeina je odgođena zbog sporijeg pražnjenja želuca uzrokovanog unosom nutrijenata kao što su proteini i masti.

Konzumiranje šoljice kafe, a da niste ništa prethodno pojeli, može dovesti do brže apsorpcije kofeina, potencijalno izazivajući neželjene simptome kao što su nervoza, nemir i trema.

Kako bi se hrana pravilno razgradila i apsorbirale hranjive tvari, neophodan je proces probave.

Konzumiranje kafe bez da ste ništa pojeli može dovesti do veće proizvodnje želučane kiseline i mogućnosti pojave žgaravice.

Hormoni igraju vitalnu ulogu u različitim tjelesnim funkcijama.

Postoje ograničena istraživanja o potencijalnom uticaju konzumiranja kafe bez jela na nivo hormona, posebno kortizola, koji se obično naziva hormonom stresa. Međutim, često se tvrdi da ova praksa može imati štetne posljedice.

Kofein može uticati na glatke mišiće crijeva, što dovodi do proljeva kod onih koji su osjetljiviji. Uz to, konzumacija kafe može dovesti do smanjenog apetita, povišenog nivoa stresa i povećane kiselosti.

Za razliku od pritužbi određenih pojedinaca koji imaju probleme poput nesanice zbog konzumiranja kofeina, postoje drugi koji imaju drugačije gledište. Prema web stranici Mind Body Green, postoje oni koji čvrsto vjeruju da im početak dana sa šoljicom kafe na prazan želudac ne samo da im daje energiju, već i promovira pravilan i zdrav probavni sistem.

Ako osjetite nelagodu ili tremu kada pijete kafu bez hrane, možda bi bilo korisno da uz kafu dodate obrok bogat proteinima, smanjite unos kafe ili se prebacite na opcije bez kofeina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here