Josip Broz Tito je 4. maja 1980. godine u 15.05 preminuo od posljedica cerebralne hemoragije i moždane kome. Njegova sahrana obavljena je 8. maja.

Sahrana koja mu je održana bila je obavijena tajnama i misterijama koje se nisu mogle zanemariti.

Najveća misterija vrtela se oko sadržaja kovčega koji je izložen u sadašnjoj strukturi Skupštine Srbije. Ukrašena je zastavom Jugoslavije sa ikoničnom zvijezdom petokrakom.

Dr Obren Đorđević, nekadašnji šef SDB Srbije, otkrio je kompletnu enigmu oko sahrane, koja je na jednoj lokaciji okupila najveći skup svetskih državnika do sada.

Za to vreme je izričito pomenuo da u kovčegu nije bilo telo Josipa Broza Tita, već je bio napunjen peskom.

Nakon smrti Josipa Broza Tita, bili su pojedini članovi Predsedništva SFRJ, Stevan Doronjski i Stane Dolanc, koji su izrazili želju da balzamom sačuvaju njegovo telo i stave ga u mauzolej sličan Lenjinovom na Crvenom trgu. Međutim, zbog davanja raznih lijekova Titovom tijelu ono je počelo prerano da se razgrađuje i ispušta neprijatan miris. Uzimajući u obzir medicinske i higijenske probleme, Dolanc, Mikulić i Doronjski su na kraju donijeli odluku da se sahrana nastavi bez Titovog tijela. U sanduku izloženom u Saveznoj skupštini nalazio se pesak, kako je Đorđević ranije otkrio u intervjuu srpskim medijima, čime su otkriveni svi do sada nepoznati detalji.

Čak i danas, brojni pojedinci i dalje dovode u pitanje lokaciju sahrane Josipa Broza Tita u Kući cvijeća, postavljajući pitanja o nepostojanju petokrake na mermernoj ploči i drugim nedoumicama koje proizlaze iz niza teorija zavjere.

Ljekari koji su obavili obdukciju Marshallovog tijela su svoje nalaze izrazili na sljedeći način:

Dr Lalević, koji je prisustvovao ovom događaju, ispričao je završetak čina monumentalne jugoslovenske drame nakon šestočasovnog poduhvata. Po završetku obdukcije,ljekari su krenuli na  Brdo kod Kranja da se osvježe prije nego što krenu na put za Ljubljanu, gdje ih je čekao ‘plavi voz’. Prema riječima dr. Lalevića, obaviješten je da je tijelo pokojnika prvo stavljeno u lim, a potom prebačeno u tešku hrastov kovčeg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here