Hrana koju konzumiramo utiče na stanje naše jetre. Utvrđeno je da određene namirnice imaju povoljan učinak, dok druge treba izbjegavati. Uloga hrane u očuvanju zdravlja jetre je ključna, jer ovaj organ posjeduje izuzetnu sposobnost regeneracije. Jetra je ta koja pokreće metabolizam hrane koju unosimo.

Određene vrste hrane sadrže spojeve za koje je istraživanjem dokazano da pomažu enzimima jetre, štite organ od nakupljanja masti i smanjuju upalu.

Proteini, neophodni za optimalnu tjelesnu funkciju, metaboliziraju se u jetri. Prilikom odabira izvora proteina, ključno je da se odlučite za visokokvalitetne opcije kao što su riba, nemasna perad (kao što su piletina ili ćuretina), govedina, mliječni proizvodi (uključujući mlijeko, jogurt i sir), jaja, mahunarke (kao što su grašak i sočivo), orasi i pirinač.

Povrće koje pripada porodici krstaša, uključujući kupus

Poznato po svom jedinstvenom ukusu i obilju dijetalnih vlakana, povrće poput kupusa, karfiola i brokule takođe je prepuno vrijednih biljnih jedinjenja koja pružaju brojne zdravstvene prednosti. Uključujući ovo povrće u svoju ishranu, možete pomoći u detoksikaciji vašeg tijela i zaštititi ga od štetnih tvari. Studija sprovedena 2016. godine otkrila je da redovna konzumacija brokule može efikasno smanjiti šanse za razvoj tumora jetre i bolesti masne jetre.

Riba

Na zdravlje jetre mogu pozitivno uticati omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribama poput lososa. Osobe koje pate od nealkoholne bolesti masne jetre mogu iskusiti smanjenje nivoa masti u jetri i triglicerida kao rezultat ovih korisnih spojeva.

Orasi

Istraživanjem je dokazano da konzumacija oraha smanjuje rizik od bezalkoholne bolesti masne jetre, zahvaljujući prisutnosti dobrih masti, antioksidansa i vitamina E. Orašasti plodovi, koji su bogati fosforom, igraju ključnu ulogu u zdravlju jetre pomažući u metabolizmu masti i sprečavajući njihovo nakupljanje u jetri. Bez ovog esencijalnog minerala, jetra bi bila opterećena prekomjernom masnoćom, povećavajući vjerovatnoću razvoja masne jetre.

Kombinacija citrusnog voća i borovnica 

Jetra može imati velike koristi od konzumacije šumskog voća poput borovnica i ribizla, kao i citrusa poput narandže, grejpa i mandarina. Ovo voće sadrži vitamin C, koji igra ključnu ulogu u zaštiti ćelija jetre od oksidativnog oštećenja. Uključujući ovo voće u svoju svakodnevnu prehranu, možete smanjiti rizik od upale i oštećenja ćelija jetre. Dodatno, vitamin C ima dodatnu korist od jačanja imunološkog sistema.

Bijeli luk

Kako bi se očuvala dobrobit jetre, preporučljivo je redovno unositi luk, a posebno bijeli luk u svoju ishranu. Jedinjenje sumpora poznato kao alicin, koje se nalazi u bijelom luku, pomaže u detoksikaciji jetre i djeluje kao štit od štetnih utjecaja aditiva u hrani. Osim toga, luk posjeduje sposobnost zaštite od bolesti masne jetre, čak i uz prisustvo faktora rizika kao što su gojaznost i visok holesterol.

Kafa

Istraživanja su dosljedno pokazala da je konzumacija kafe povezana s mnoštvom prednosti u pogledu zdravlja jetre, što je čini visoko preporučljivim napitkom za osobe sa oboljenjima jetre. Za optimalne rezultate preporučljivo je da se odlučite za nezaslađenu kafu. Oni koji redovno konzumiraju kafu značajno smanjuju rizik od razvoja ciroze i nealkoholne masne bolesti jetre. Štaviše, prisustvo kofeina, jedinjenja koje poseduje antioksidativna svojstva, efikasno poboljšava rad ćelija jetre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here