U Srbiji, od početka 2024. godine, zabeleženo je više od 35 zemljotresa.

Iako većina ovih potresa nije prelazila jačinu od 2 stepena po Rihteru, nedavni zemljotresi u gradovima poput Bora, Novog Pazara, Donjeg Milanovca i Svilajnca izazvali su zabrinutost zbog potencijalnih većih potresa.

Danas se podrhtavanje tla osetilo i u Crnoj Gori, gde je zemljotres jačine 5,4 po Rihteru pogodio region.

Iako je Balkan poznat po čestim zemljotresima, seizmolozi ističu da je Srbija umereno seizmično područje. Podaci pokazuju da su se zemljotresi magnitude iznad 5,5 retko dešavali na teritoriji Srbije. Ipak, zbog geoloških karakteristika Balkanskog poluostrva, uključujući sudaranje Jadranske mikroploče i Dinarida, zemljotresi su česta pojava u regionu.

Tri glavna seizmogena područja u centralnoj Srbiji su Kopaonik, Kraljevo-Rudnik i Valjevo-Mionica, dok se područje oko Vršca takođe ističe kao aktivno seizmično područje. Iako su zemljotresi magnitude oko 5 stepeni po Rihteru mogući, ne očekuje se da će naneti značajnu štetu, prema oceni seizmologa.

Iako se zemljotresi ne mogu precizno predvideti, stručnjaci koriste poznate parametre kako bi donekle predvideli mogućnost njihovog nastanka.

Geološke karakteristike regiona, poput starih raseda i tektonskih aktivnosti, pružaju uvid u potencijalnu seizmičnost pojedinih područja. Seizmičnost centralne Srbije može se donekle pripisati blizini starih tektonskih granica, što dodatno povećava mogućnost zemljotresa u tom regionu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here