Čišćenje u kuhinji i toaletu nije omiljen zadatak ni jednoj domaćici ili urednoj dami.

Bez obzira na redovno održavanje, postoje neka mjesta koja zahtijevaju posebnu pažnju zbog većeg nakupljanja bakterija i prljavštine.

Prvo, sudopera je često žarište nečistoće. U nju stavljamo sve – prljavo posuđe, pribor, sunđere, krpe… Stoga je važno redovno je temeljno očistiti. Ako se ne očisti kako treba, mogu se pojaviti i dosadni insekti, a ponekad čak i neugodne buđi. Stoga je svako veče bitno dobro oprati sudoperu i okolni prostor, iscijediti sunđer i ostaviti ga da se osuši. Ako vam je neugodno koristiti krpe, možete preći na ubruse od čiste celuloze koji su higijensko i praktično rješenje.

Drugo mjesto gdje se skuplja prljavština je frižider. Čini se da kap soka ili mrvica nisu problem, ali s vremenom mogu uzrokovati neugodne mirise. Zato je važno redovno i temeljno čišćenje frižidera. Neki savjetuju stavljanje role toaletnog papira u frižider kako bi upila mirise – tvrde da djeluje. Naravno, važno je koristiti kvalitetan papir.

Treće mjesto, često zanemareno, su površine između elemenata, ispod šporeta, između frižidera i radne površine. Tamo se često nakuplja prljavština, pa je važno redovno održavati čistoću kako bi hrana i prostor u kojem se priprema bili potpuno sigurni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here