Tonja Ilman je otkrila najstariju poruku u boci koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda, na udaljenoj plaži u Zapadnoj Australiji.

Ovo iznenađujuće otkriće dogodilo se 2018. godine, čak 132 godine nakon što je poruka bila napisana, izvještava Daily Star.

Tokom opuštajuće šetnje, Tonja je primijetila gomilu smeća na plaži i odlučila ga počistiti. U tom procesu, naišla je na bocu s porukom.

“Mislila je da će lijepo izgledati na polici za knjige, pa ju je uzela sa sobom”, rekao je njen suprug Kim.

Par je pažljivo izvadio papirić iz boce i osušio ga u rerni, nakon čega su shvatili da je poruka napisana 12. juna 1886. godine, na njemačkom jeziku!

“Pronalazač je bio zamoljen da pismo preda njemačkom konzulatu”, dodao je suprug.

Stručnjaci Muzeja Zapadne Australije su kasnije potvrdili autentičnost poruke nakon konsultacija s kolegama iz Njemačke i Holandije.

Ispostavilo se da je boca bačena sa broda “Paula” kao dio eksperimenta njemačke pomorske opservatorije o okeanskim i brodskim rutama.

“Pronađeni su zapisi u originalnom dnevniku kapetana broda u njemačkoj arhivi. Tamo je 12. juna 1886. zabilježeno da je boca bačena u more. Datum i koordinate odgovaraju poruci koja je pronađena”, objasnio je dr. Ros Anderson.

Boca je bačena u jugoistočnom dijelu Indijskog okeana dok je brod putovao iz Kardifa do Indonezije. Struje su je donijele do australijske obale, gdje je dugo vremena mogla biti skrivena u pijesku ili smeću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here