BBC piše da je sve počelo prikladno ledenim oproštajem: dok je Ernest Shackleton isplovljavao od pristaništa, oblak snježne grudve letio je nebom prema Ernestu Shackletonu. Shackleton”.

Brod je plovio preko olujnog Južnog oceana, ostavljajući 26 izdržljivih duša na snježnom otoku na zaleđenom vrhu Antarktičkog poluotoka.

Oni koji su mahali za pozdrav na obali gledali su kako njihove posljednje opipljive veze s ostatkom svijeta nestaju u surovom, ledenom krajoliku.

Bliži se šest mjeseci zime, a oni ipak žive praktički izolirani od ostatka svijeta na najhladnijem kontinentu na zemlji.

“Kažu da je brže izbaciti ljude s Međunarodne svemirske postaje zimi nego medicinski se evakuirati s Antarktike”, rekao je Marlon Clark, jedan od 26 međunarodnih istraživača i pomoćnog osoblja koji borave u stanici za istraživanje rotora Britanskog antarktičkog instituta. Otok Adelaide, zapadno od Antarktičkog poluotoka, ožujak 2018.

Antarktika je najrjeđe naseljen kontinent na Zemlji, bez stalnog stanovništva i sa samo nekoliko istraživačkih stanica i baza razasutih na 14 milijuna četvornih kilometara zaleđene zemlje.

“Dakle, stvarno si izoliran”, rekao je Clark.

“‘Antarktička zima’ dolazi s puno misterija i legendi. Iščekivanje je najjači osjećaj, ali i spoznaja: ‘U redu, ovo je stvarno, i bit ću ovdje još dugo, dugo’.”

Tijekom sljedećih 26 tjedana, Clark i njegovi kolege stanovnici Rothere radit će, jesti i družiti se uz minimalan kontakt s domom usred gotovo stalnog mraka i surovih vremenskih uvjeta.

Satelitski telefoni su skupi i rijetko se koriste

Uz društvo samo jedni drugima i ograničenu zabavu u bazi, ovi “zimski ljudi”, kako ih zovu, razgovaraju jedni s drugima, i to mnogo.

“Razgovarali bismo jedno s drugim dok smo radili, odmarali se, igrali bilijar ili u sobi”, rekao je Clark, koji je pomogao koordinirati Wintererovu kolekciju snimaka. “Imali smo priliku vrlo brzo naučiti životne priče jedno drugoga.

Bilo je dosta razgovora o vremenu – o jakim vjetrovima s kojima ćemo se susresti, ledenom oceanu, santama leda, oblacima. Bili smo vrlo opušteni jedni s drugima. Bilo je dosta toga što smo imali prilike vidjeti”, rekao je. ” Njihov zajednički jezik je engleski, začinjen slengom specifičnim za antarktičke istraživačke postaje – ali više o tome kasnije. Usred svih tih razgovora počelo se događati nešto iznenađujuće: počeli su im se mijenjati naglasci. Clark i njegovi kolege to u to vrijeme nisu primijetili.

Sve što su znali je da sudjeluju u neobičnom eksperimentu koji uključuje praćenje njihovih glasova tijekom vremena. To je postignuto desetominutnim snimkama svakih nekoliko tjedana. Sjedili bi pred mikrofonom i ponavljali istih 29 riječi odmah nakon što bi se pojavile na ekranu računala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here