Neukrotiva Hurrem Sultan, voljena žena osmanskog sultana Sulejmana I., ostavila je vječni utjecaj na svijet svojom izuzetnom snagom. Njezina legendarna priča svjedočanstvo je njezinog golemog utjecaja, koji se proširio na područje politike, kulture i društva tijekom vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog. Osim toga, nosila je odgovornost odgoja šestero djece koja će imati značajne uloge u povijesti – sultana Selima II, nasljednika Sulejmana I, sultanije Mihrimah, te prinčeva Mehmeta, Abdullaha, Bayazida i Džihangira.

 

  • Smatrana ne samo najutjecajnijom ženskom osobom u Osmanskom Carstvu, nego i kroz cijelu ljudsku povijest, imala je istaknutu poziciju u državnim pitanjima. Neizbrisiv portret ove zagonetne i strašne žene iz turske povijesti dvije su glumice, Meryem Uzerli i Vahide Perçin, oživjele na televizijskim ekranima. Udubimo se sada u izvještaje povijesnih izvora, bacajući svjetlo na zadivljujući izgled ove izvanredne figure. Sultanija Hurrem, poznata i kao Rokselana, Pravi identitet i rani život Sultanije Hurem, poznate i kao Rokselana, i dalje su obavijeni velom tajne. Iako se vjeruje da bi se zvala Anastasia ili Aleksandra, točni detalji su nedokučivi. Porijeklom iz Kraljevine Poljske, točnije regije koja je sada Ukrajina, Rokselana je bila dio skupine žena koje su bile vrlo tražene u Carigradu (Istanbulu). Bilo da su je oteli kao ropkinju ili prodali vlastiti roditelji (česta praksa u Rusiji), našla se u redovima bijelih robova odvedenih u Osmansko Carstvo.

U znak zahvalnosti, Ibrahim-paša je darovao mladu Rokselanu svom pratiocu sultanu Sulejmanu I. Smještena unutar harema u kojem je bilo oko 300 robinja, brzo je zaokupila pažnju sultana Sulejmana. Nakon što je prešla poznati “zlatni put” koji je vodio do sultanovih odaja, ostala je ondje na neodređeno vrijeme, da nikada ne ode. Tragično, Roksolanin život završio je 1558. godine; međutim, njezino nasljeđe unutar Otomanskog Carstva traje kao svjedočanstvo moći i intelekta žene koja je trijumfirala nad ropstvom kako bi postigla najviše ešalone vlasti i utjecaja.

 

  • Njezino izvanredno putovanje nastavlja nadahnjivati ​​žene diljem svijeta. Možete li opisati njezin fizički izgled? Nebrojene slike nastale su od strane brojnih umjetnika koji su je nastojali ovjekovječiti na temelju pisanih opisa, jer ne postoje njezine fotografije ili autentični portreti. S glavom od živih grimiznih pramenova, Roxelana je posjedovala primamljivu kombinaciju gracioznosti, elegancije i šarma. Ne samo da je bila poznata po svojoj fizičkoj ljepoti, nego je također posjedovala oštar intelekt i vedru narav. Iako je imala borbenu prirodu i smisao za manipulaciju, odisala je nevinom slatkoćom koja je skrivala njezinu opasnu stranu. Bila je to ta zadivljujuća karizma koja je sve privukla u harem, zbog čega je dobila nadimak “Hurrem”, što znači “nasmijana”.Nedvojbeno je da su Sulejmana Veličanstvenog na kraju osvojili njezina inteligencija, duhovitost i intenzivna strast. Stoljećima je zadivljujuća figura Sultanije Hurem služila kao muza bezbrojnim umjetnicima.

Svojom vatreno crvenom kosom i zamamnim oblinama raspaljuje maštu. To je prevladavajući prikaz na bakrorezima i platnima iz srednjeg vijeka, što dokumentira Istorijski zabavnik. Zasluge za ovu živopisnu sliku pripisuju se Melkioru Loriksu, koji je nekoliko godina proveo u Carigradu uz habsburškog izaslanika. Lorix u svojim putopisima slikovito opisuje Roxelanu baš onakvom kakvom su je slikali umjetnici tog vremena, hvatajući bit koju su pisci, uključujući Shakespearea, nastojali dočarati.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here