Rastuća potražnja za montažom solarnih panela, poznatih i kao fotonaponskih sistema, postaje izražena ne samo u Bosni i Hercegovini već i u Evropskoj uniji. Ovo deficitarno zanimanje postaje sve traženije zbog globalnih trendova prelaska na ekološki prihvatljive izvore energije. U sklopu takozvane “zelene tranzicije”, Bosna i Hercegovina već pokazuje korake ka potpunom prelasku sa tradicionalnih izvora energije na obnovljive. Direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, Džemila Agić, ističe da je energetska tranzicija neizbježna s obzirom na trenutni nedostatak uglja i peleta, te najavljeno poskupljenje električne energije. U skladu s tim, sve više objekata, kako javnih tako i privatnih, opremljuje se fotonaponskim sistemima, ali nedostaje stručnjaka za njihovu instalaciju i povezivanje s elektroenergetskim sistemom.

U cilju rješavanja ovog nedostatka, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle pokrenuo je inicijativu za uvođenje novog zanimanja – instalatera fotonaponskih sistema, u obrazovni sistem Tuzlanskog kantona. Ovo novo zanimanje će biti dio programa u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Tuzli, dok će Srednja građevinsko-geodetska škola pružiti mogućnost prekvalifikacije kadra. Trenutno se provodi pilot projekt obuke za instalatere fotonaponskih sistema u Tuzli, u kojem učestvuju nezaposlene osobe, oni sa radnim angažmanom, kao i visokoobrazovani kadar koji želi nadograditi svoje vještine.

Jedan od polaznika ove obuke je Edin Muranović, diplomirani kriminalista iz Tuzle, koji nakon 17 godina pokušavanja pronalaska posla u svojoj struci, vidi priliku u postavljanju solarnih panela. Interesovanje za ovu oblast nije ograničeno samo na nezaposlene; čak i profesori poput Nihada Ramadanovića, zaposlenog kao profesor tjelesnog odgoja i sporta, prepoznaju potencijal ovog sektora i žele se prekvalificirati kako bi stekli dodatnu konkurentnost na tržištu rada.

Važno je napomenuti da ovo zanimanje ne samo da nudi nove mogućnosti zapošljavanja, već ima i širi društveni uticaj. Na primjer, Adem Karić, nastavnik praktične nastave u Srednjoj mješovitoj školi u Kalesiji, vidi priliku da svoje stečeno znanje prenese na mlade generacije, dok Ramon Kropf, stručnjak iz škole Polybau, naglašava globalnu važnost ovog sektora za zaštitu okoliša i smanjenje proizvodnje iz uglja.

Napori na prekvalifikaciji i edukaciji u ovoj oblasti ne samo da pružaju nove poslovne prilike, već doprinose i ostvarenju ciljeva “zelene tranzicije”, te stvaraju bolje uslove za život u zajednici. Upravo zato podrška institucija kao što su Zavod za zapošljavanje TK, u obliku finansijske podrške za prekvalifikaciju i sufinansiranje pokretanja poslovanja, igra ključnu ulogu u osnaživanju ovog sektora i ubrzavanju energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here