BiH se suočava s izazovom usklađivanja svojih politika kako bi iskoristila sredstva iz Instrumenta za reforme i rast Zapadnog Balkana, čime bi mogla dobiti preko dvije milijarde KM od EU. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, najavila je da će najkasnije do ponedjeljka poslati plan reformi kako bi ispunila zahtjeve EU.

Delegacija EU naglasila je da je Plan rasta za Zapadni Balkan prilika za BiH da ostvari značajna sredstva u zamjenu za konkretne reforme. Ove reforme bi trebale stvoriti povoljnije uvjete za ekonomski rast, uključujući jačanje institucija, poboljšanje vladavine prava i unapređenje poslovne klime.

Uz financijske resurse, Plan rasta pruža mogućnosti za BiH da ostvari veći pristup evropskom jedinstvenom tržištu i da uspostavi regionalno tržište na Zapadnom Balkanu. Međutim, BiH je jedini partner EU-a na Zapadnom Balkanu koji još nije finalizirao svoju Reformsku agendu, što je ključni preduslov za učešće u ovom planu. Vrijeme je ograničeno, a domaće institucije su dužne da finaliziraju Reformsku agendu do kraja aprila kako bi izbjegle gubitak investicija i pratećih reformi.

Evropska komisija je opredijelila šest milijardi eura za Zapadni Balkan, od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva, dok su četiri milijarde povoljni grantovi. Ministar Staša Košarac istakao je nesuglasice sa EU, ističući ustavne i dejtonske okvire kao prepreku za ambiciozne zahtjeve. Rok za odluku je sutra, a političari, posebno iz RS-a, trebaju uskladiti politike kako bi iskoristili investicije i podržali napredak zemlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here