– Danas govorimo o psima, koji su ubjedljivo jedni od najumiljatijih životinja na cijelom svijetu. Jedni su od rijetkih kućnih ljubimaca, koji vole više svoga gazdu, nego sami sebe. Za gospodarta bi dali sve, a danas se bavimo nekim njihovim potezima prema čovjeku, i šta oni zapravo znače. 

Psi posjeduju mnoštvo metoda za prenošenje svojih emocija, pokazujući široku lepezu osjećaja kroz suptilne znakove i otvorene radnje. Unatoč nedostatku verbalne komunikacije, psi imaju obilje načina da izraze svoju naklonost. Vaš odani i postojani pseći pratilac može pokazati svoju ljubav prema vama tako što će se nasloniti na vas ili vam dati svoju dragocjenu igračku u znak svog obožavanja.

Na koje načine pas izražava ljubav?

  • Baš kao i naši dragi očnjaci, ljudi imaju sposobnost izraziti svoje osjećaje kroz široku lepezu gesti, u rasponu od suptilnih do očitih. Ako se zapitate voli li vas vaš dlakavi prijatelj doista, potičemo vas da proučite našu odabranu kolekciju, jer smo pažljivo sastavili kompilaciju nepogrešivih znakova koji neporecivo potvrđuju njihovu naklonost.

Nježnim gestama obasipa vas nježnošću, nježno vam liže ruku, nogu i obraz.

Psi često pokazuju svoje obožavanje i naklonost svojim vlasnicima činom lizanja. Ovaj nježan prikaz često se uspoređuje s iskrenim poljupcem, simbolizirajući istinski izraz ljubavi. Štoviše, manje pasmine pasa mogu koristiti lizanje kao sredstvo izražavanja gladi i potrebe za hranjenjem. Međutim, lizanje može poslužiti i kao podložna gesta. U svom prirodnom staništu, psi koji zauzimaju niže položaje u hijerarhiji čopora uključit će se u vatrenije lizanje kako bi uspostavili osjećaj jedinstva unutar grupe. Slično tome, u kućnom okruženju, pas može koristiti lizanje kako bi potvrdio društveni poredak i pokazao poštovanje prema pojedincu koji je zadužen.

Drži svoj pogled prikovan za vas, ne prekidajući kontakt očima, pokazujući svoju nepokolebljivu usredotočenost.

  • Jeste li se ikada našli u situaciji da izbjegavate izravan kontakt očima s osobama koje izazivaju osjećaje nelagode, nesigurnosti ili prijetnje? Najvjerojatnije je odgovor da. Sposobnost održavanja neprekinutog kontakta očima privilegija je rezervirana isključivo za one koji su nam dragi i kojima vjerujemo. Zanimljivo je da se ovo načelo odnosi i na naše voljene pseće prijatelje. Uključivanje i održavanje kontakta očima s našim psima ne služi samo kao vrijedan alat u obuci, već također njeguje duboku vezu između nas i naših krznenih prijatelja. Kada naši psi dulje vrijeme gledaju u naše oči, to izaziva otpuštanje oksitocina u njihovim mozgovima, hormona povezanog s osjećajima sreće i privrženosti prema nama. Međutim, važno je napomenuti da produljeni kontakt očima također može uzrokovati nelagodu i mučninu u želucu kod naših pasa.

Psi iskazuju ljubav i divljenje prevrćući se na leđa, što je temeljni aspekt njihove razigrane interakcije s dragim osobama. Ova gesta, koja uključuje otkrivanje njihovog ranjivog trbuha, služi kao znak njihove ugode i zadovoljstva u vašoj prisutnosti. Pokažite svoju naklonost nježnim milovanjem i masiranjem trbuha. Ključno je uspostaviti povjerenje i izbjegavati bilo kakve pokušaje da ih se prisili da zauzmu tu poziciju.

Potpora i utjeha koju mu pružate neprocjenjivi su za njega.

Jedan od jedinstvenih načina na koji psi izražavaju svoju ljubav i privrženost jest da se cijelom svojom težinom tijela naslanjaju na svog vlasnika i nježno ga gurkaju. Ovo im ponašanje služi kao način da traže pažnju i ljubav. Iako su možda pomalo nespretni, pogotovo ako imate velikog i snažnog psa, jednostavno uzvratiti na ovu gestu malo pažnje i maženja dovoljno je da dobijete njihovu ljubav zauzvrat.

Psi često traže utjehu stavljanjem glave u krilo vlasnika, što je jasan izraz njihove želje za ljubavlju. Ako ih vlasnik prestane maziti, pas će njuškom lagano gurnuti njegovu ruku, što je nepogrešiv znak da želi da interakcija potraje. Ova radnja učinkovito prenosi poruku: “Molim vas, nastavite. Zašto biste prestali s tim divnim češkanjem?” Dok ležite u udobnom zagrljaju svog kreveta, obavija vas mir, omogućujući miran san.

Kada se vaš pseći pratilac odluči smjestiti pokraj vašeg kreveta umjesto na njega, samo da bi ga jutros zatekao na vašem jastuku, to je neporeciv znak njegove duboke naklonosti prema vama. Ipak, što potiče ovu nepokolebljivu odlučnost? To je uvjerljiv dokaz njihove nepokolebljive odanosti i nepokolebljive želje da ostanu u neposrednoj blizini svog vođe čopora, čak i tijekom noći.

Čim kročite u sobu, blistav izraz nepatvorene radosti odmah obasja njegovo lice. Zastanite na trenutak i obratite pozornost na ponašanje vašeg voljenog suputnika nakon ulaska u vaš dom. Pokazuje li nepatvorenu sreću skačući i mašući repom u vašoj prisutnosti? Možda svoju naklonost iskazuje nježnim lizanjem ruku ili čak blagim bockanjem po obrazu. Kada njegovo uzbuđenje dosegne tolike visine da na trenutak izgubi kontrolu nad svojim mjehurom, to služi kao neporeciv dokaz dubokog utjecaja koji imate na njega. Nadalje, kada ga zagrlite, nježno pomilujete i upustite se u nježan dijalog, njegovo se uzbuđenje pojačava do neusporedivog stupnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here